fredag 19 oktober 2012

Bortvald - en bokrecension


Berättelsen om Helen Lindells uppväxt i boken Bortvald är gripande och jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Jag är ingen favorit av ”underdog-temat” egentligen, men det som förundrar och är helt ofattbart för mig hur föräldrar och släkt kan vara så elaka, obetänksamma och förskjuta ett barn på det sätt som beskrivs i boken.
Även om jag själv inte har haft en sådan barndom, skriver Helen på ett sätt som gör att man känner igen sig i det utsatta barnet. Alla har väl någon gång som barn, fått höra kommentarer eller saker över huvudet som man inte förstått orsaken till. Den vuxna har kanske inte menat något särskilt och glömmer det, men för ett barn kan tolkningen i det sagda etsa sig fast till vuxen ålder. 
I boken blir det tydligt, att inte bara föräldrar är viktiga, utan även andra vuxna i omgivningen som kan stötta, eller bara lyssna och tro på barn och ungdomar som har det svårt.
Helen skriver bra och har lyckats med konststycket att få läsaren att hela tiden vilja fortsätta läsa ”bara lite till”. Ibland hänger jag dock som läsare inte riktigt med i alla vändningar och funderar: Hur hamnade hon där? Varför? Vad hände egentligen? Samtidigt speglar det hennes egen förvåning, hur hon hamnar i situationer och hur omgivningen behandlar henne. 
Våldsamheterna hon råkar ut för av män när hon vuxit upp, beskrivs som i förbigående, och som läsare är det svårt att förstå vidden av vad som hänt. Här skulle jag vilja veta mer. 
Men, språket är oerhört behagligt. Texten flyter fram enkelt och okomplicerat, med en berikande underton. Rättframt och enkelt, med välformulerade utsmyckningar.  
Jag väntar med spänning på nästa bok och skulle inte bli förvånad om den blir en bästsäljare.